top of page

Képzési

tájékoztató

1 Jelentkezés
2 Elméleti képzés
3 Elméleti vizsga
4 Gyakolrlati képzés
4/B Néhány gondolat
6 Forgalmi vizsga
5 Eg vizsga
:) Jogsi
Kedves Érdeklődő!

Ha már megszületett a döntésed, hogy megszerzed a „B” kategóriás jogosítványt, mellyel jogosultságot szerzel egyebek mellett személyautó vezetésére, az alábbi teendőid lesznek:

A leírtak a folyamatot időbeni sorrendben mutatják be.

1

JELENTKEZÉS
 • ahhoz, hogy beiratkozhass és elkezd a tanfolyamot minimum 16 és fél évesnek kell lenned

 • rendelkezned kell az általános iskola 8 osztályának elvégzését igazoló bizonyítvánnyal

 • tanácsolom, hogy az orvosi alkalmasságról szóló igazolást (7.200 Ft) is ekkor kérj a háziorvostól (legkésőbb az elméleti vizsgára jelentésig ezzel rendelkezned kell)

 • a jelentkezési lap kitöltésével (a személyes iratok alapján), az írásos tájékoztató és felnőttképzési szerződés megismerésével és elfogadásával (szerződéskötés) tudod elkezdeni a képzést

 • kérem, hogy az orvosi alkalmasságról szóló igazolást a beiratkozás előtt  kérj a háziorvostól , és a beiratkozáskor hozd magaddal

 • az elméleti tanfolyam díját (választásod szerinti díj) és az elméleti vizsga díját is (4600 Ft) most kell rendezned
   

 • lehetőség van on-line jelentkezésre és azonnali tanfolyam kezdésre is a tanfolyamdíj rendezését követően

2

ELMÉLETI KÉPZÉS:

Első lépésként az elméleti tanfolyam elvégzésének módjáról kell döntened:

 • ez lehet tantermi vagy

 • E-learning rendszerű távoktatásos képzés

 • lehetőség van az elsősegély nyújtási ismereteket szintén E-learning képzéssel elsajátítani.

A tantermi elméleti tanfolyam választása esetén egy előadás sorozat keretén belül sajátítod el a tananyagot.

Ha az E-learning képzést választod, a beiratkozást követően  hozzáférési jogosultságot kapsz, így az internet segítségével bárhonnan elérheted az oktatási felületet (külföldről is). Ez a felület tartalmazza mindazon ismeretanyagot, ami a sikeres elméleti vizsgához szükséges, ezenkívül a gyakorlótesztek segítségével ellenőrizheted a tudásodat is.

Ha kérdésed van az elméleti rész tanulása közben, az ügyfélfogadási időben rendelkezésedre állok az irodában, vagy napközben telefonon is kereshetsz.

3

ELMÉLETI VIZSGA:

Miután az elméleti anyagot elvégezted, következhet a vizsga, melyet Pécsen a hatóság vizsgatermében tehetsz le felelet választós tesztkérdések megoldásával.

Ekkor kell hoznod a bizonyítványt és a személyi igazolványt.

Az elméleti vizsgán 55 kérdésre kell válaszolnod és minimálisan 65 pontot kell elérned a megszerezhető 75-ből. Mivel vannak 3 pontot érő kérdések is, így ezekre különösen oda kell figyelned!

4

GYAKORLATI KÉPZÉS:

Ha az elméleti vizsgát sikeresen teljesítetted, kiállításra kerül a vezetési kartonod, melyet a hatóság érvényesít.

Ezzel elérkeztünk a legizgalmasabb részhez: autóba ülünk és következhetnek a gyakorlati órák.

Az első tíz óra díja ekkor lesz esedékes, a további órákat a haladás ütemével párhuzamosan rendezheted a részletfizetés lehetősége mellett.

4/B

NÉHÁNY GONDOLAT A GYAKORLATI RÉSZHEZ KAPCSOLÓDÓAN:

A közlekedésben való részvétel döntések folyamatos sorozatát követeli meg és rövid idő alatt - jó esetben 1-2 mp, de inkább ennek töredéke áll rendelkezésre- kell a jó döntést meghozni.

De ne ijedj meg, képes leszel rá! Mindaz, amit az elméleti anyagból elsajátítottál, most, a valóságos környezetben kap igazi értelmet.

 

Legelőször az autót tanulod meg kezelni, ekkor a karok és lábak mozgásának összehangolása a fő feladat, majd fokozatosan nehezített forgalmi környezetben gyakorolod az elsajátítandó képességeket, mint pl. a figyelemmegosztást, az érzékelés és a válaszreakciók oda-vissza kapcsolatát, szinkronizálását, a partnerekhez történő alkalmazkodást, a forgalmi helyzetekben történő eligazodást.

 

Fogadd el, hogy az elején nem biztos, hogy minden úgy megy, ahogyan azt elképzelted.Legyél türelmes Magadhoz, én is az leszek Hozzád, és nem várom el Tőled, hogy mindjárt az elején úgy vegyél részt a forgalomban, mint aki már sok éve vezet. Az autó is oktató autó és nem kiállítási tárgy, persze a lehetőségek szerint azért vigyázunk rá.

 

Fontos megértened, hogy közlekedni tanulsz meg, nemcsak autót vezetni. A közlekedés többi résztvevőinek figyelése, a hozzájuk történő alkalmazkodás, saját lehetőségeid felismerése, az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazása mind nélkülözhetetlen elemei a biztonságos, ugyanakkor a forgalom ritmusához, dinamikájához igazodó közlekedésnek.

 

Az, hogy kinek mennyi gyakorlásra van szüksége ahhoz, hogy elérje ezt a tudásszintet, egyénenként változó, a hatóság min. 30 óra teljesítéséhez kötötte a vizsgázás lehetőségét.

 

A gyakorlati képzés általános haladási ütemezése mellett az egyéni képességeket, adottságokat is mindig szem előtt tartva, közösen határozzuk meg azokat a területeket, melyekre több időt szánunk, amivel többet foglalkozunk, ha ennek szükségét látjuk.

 

A gyakorlás során a legtöbb időt a városi forgalomban töltjük, de szerepel az alapprogramban országúti és éjszakai vezetés is. Ezeken felül kipróbálhatod a Mecsek hegyi útjait, az autópályát, továbbá megtanulsz parkolni és megfordulni életszerű helyzetekben, még az Árkád parkolóját is meglátogatjuk.

5

EGÉSZSÉGÜGYI VIZSGA:

A gyakorlati képzés időtartama alatt - amennyiben még nem végezted el ezt a képzést- javaslom a vöröskeresztes tanfolyam elvégzését és a vizsga letételét. (Mentességet meghatározott képesítéssel rendelkezők kaphatnak, érdeklődj!)

6

FORGALMI VIZSGA:

A gyakorlati képzés végére önállóan, biztonságosan, dinamikusan, a szabályok megtartása mellett fogsz tudni közlekedni, de mindezt a forgalmi vizsgán (11.000 Ft), mint tudásszint felmérőn be is kell tudnod mutatni.

JOGOSÍTVÁNY KIADÁSA:

A sikeres forgalmi vizsgát követően a vizsgaközpont (KAV) a vizsgaigazolást az illetékes közlekedési igazgatási hatóság részére elektronikus úton küldi meg. Neked a sikeres gyakorlati vizsgát követő második munkanaptól van lehetőséged felkeresni egy Kormányablakot a vezetői engedély igénylésének céljából.

Ekkor a személyi igazolványt, lakcím kártyát, a vöröskeresztes igazolást, az egészségügyi alkalmasságról szóló igazolását, vezetői engedélyedet (ha van már) kell bemutatnod. Az első vezetői engedély kiállítása illetékmentes, melyet kb. 7-10 nap alatt készít el a hivatal. Az átvétel lehetőségéről értesítést fogsz kapni.

 

Autóvezetőként most már egyedül kell helytállnod a forgalomban, ne felejtsd el, amit tanultál!  

Smart Autósiskola - képzési tájékoztató
bottom of page